קורס יסוד בגישור ויישומו בחינוך
נושא הקורס הוא פיתוח השפה הגישורית בקרב המורים ודרכים להטמעת התרבות הגישורית בבית הספר. תפיסת העולם העומדת בבסיס הגישור מושתתת על ההנחה כי קונפליקטים הינם חלק בלתי נפרד מעולמנו והם מהווים אינטראקציה אנושית טבעית. אינטראקציה זו, אף שהיא נתפסת לרוב כחוויה שלילית אשר אנו מעדיפים להימנע ממנה, מהווה על פי תפיסת הגישור הזדמנות לחיזוק מערכת היחסים, לשינוי וצמיחה.
כידוע, בשנים האחרונות, נשיא בית המשפט העליון מקדם את נושא הגישור, תוך הדגשה שהוא מהווה גם השקפת עולם המבוססת על דו-שיח משתף ולא על לעומתיות!
הגישור הוא דרך להידברות המאפשרת את ההכרה וההבנה של העמדות והאינטרסים של השני. הגישור הוא דרך לתקשורת בין-אישית שיש בה היבטים של סובלנות, סבלנות, הקשבה וכבוד הדדי. באמצעות הגישור ניתן להגיע לשיתוף פעולה פורה ולתוצרים בעלי ערך. זאת בנוסף להיות הגישור מנגנון ליישוב סכסוכים בהסכמה. וכבר אמר הרמב"ם בספרו "היד החזקה": "מצווה לאמר לבעלי דין בתחילה, בדין אתם רוצים או בפשרה? אם רצו בפשרה - עושין ביניהם פשרה. וכל בית דין שעושים פשרה תמיד - הרי זה משובח".
באמצעות הטמעת תרבות הגישור ואורח חיים של גישור, ניתן לא רק ליישב סכסוכים, אלא גם למנוע סכסוכים ואלימות בעודם באיבם.
בית הספר ליישוב סכסוכים - "דרכים", מיסודה של חברת "סילפר" לגישור ויישוב סכסוכים בהסכמה, הקימה יחידה שמתמחה בהטמעת תרבות הגישור ואורח החיים הגישורי בתחום החינוכי, בכדי לשרת את האינטרסים של מערכת החינוך והקהילה הסובבת, בכל הקשור לפיתוחה של תרבות חיים משתפת. מפתחי התוכנית הם אנשי חינוך והדרכה בחינוך, המעורים באסטרטגיות למידה, הדרכה ופיתוח תוכניות לימודים מחד ובעלי ידע וניסיון בתחום הגישור מאידך.
חברת סילפר מופיעה ברשימת המוסדות העוסקים בגישור, של משרד המשפטים ופועלת בשיתוף פעולה הדוק איתו.
מטרות הקורס
- הרחבת היכולת של המורים ליישוב סכסוכים בסביבתם.
- הנחלת התייחסות שונה לקונפליקטים ודרכים להתמודדות.
- רכישת מיומנויות בסיסיות לשמירה על תקשורת פתוחה גם במצבי מחלוקת.
- פיתוח תוכנית למידה/הוראה לטיפוח התרבות הגישורית בבית הספר בהתייחס לצרכים ולמשאבים העומדים לרשותו.
- עקרונות פיתוח סביבה לימודית להטמעת השפה הגישורית.
- יצירת צוות חשיבה ליישום תוכנית הגישור בבית הספר ( למידה/הוראה, סביבה לימודית, קבוצות מגשרים צעירים, פרויקטים להטמעה קהילתית ועוד).